Sikringskurser

Hvis du ønsker at have mulighed for at klatre på Aarhus Klatreklubs høje vægge (gælder ikke bouldering), skal du gennemgå et eller flere sikringskurser. Dette alt efter om du kun ønsker at klatre "topreb" (sikringskursus 1), eller også vil kunne "føre" en rute (sikringskursus 2). Kurserne sikrer at du og din makker er i stand til at klatre forsvarligt, uden at være til skade for jer selv eller andre. Har du allerede erhvervet disse kurser andet steds, skal du tage kontakt til en af klubbens instruktører for at få godkendt din teknik.

Af pædagogiske og sikkerhedsmæssige årsager afholdes sikringskurserne for juniorer (14-17) særskilt i juniorregi.

Du kan læse mere og tilmelde dig under de enkelte kursussider.

For yderligere spørgsmål kan chefinstruktøren kontaktes på chefinstruktoer@aarhusklatreklub.dk

 

På kurset lærer du om basal sikkerhed i forbindelse med klatring på topreb. For at deltage på kurset kræves det, at man er medlem, og har læst klatreforbundets standard for kursus 1. Videre anbefales det at læse klatreforbundets sikkerhedshåndbog inden kurset.

Efter hvert optag af nye medlemmer afholdes der normalt en række kursus 1-forløb. Tilmelding til kurserne forgår her på hjemmesiden (nedenfor). Kurset varer normalt ca. 3-4 timer. Undervisningen foretages af klubbens instruktører, som er eksamineret efter Dansk Klatreforbunds norm.


Kursets overordnede indhold

  • Basalt udstyrskendskab
  • Sikringsteknik i forbindelse med toprebsklaring
  • Brug af bundsikring
  • Råbsprocedurer
  • Knob og knuder
  • Basal introduktion til klatreteknik

Har du spørgsmål mht. kursets indhold eller sikringsteknik, er du altid velkommen til at kontakte chefinstruktøren (chefinstruktoer@aarhusklatreklub.dk).

Man skal være 18 år for at tilmelde sig et sikringskursus. Af pædagogiske og sikkerhedsmæssige årsager afholdes sikringskurserne for juniorer (14-17) særskilt i juniorregi.

TILMELDING:

Åbn: Klubmodul -> Aktiviteter

 

Førstemandsklatring, også kaldet lead-klatring eller ruteføring, er næste skridt efter toprebsklatring. Ved førstemandsklatring er du ikke sikret med et fast anker i toppen af ruten, men "fører" selv dit reb fra bunden ved at klippe ind i de monterede karabiner eller bolte undervejs. For at deltage på kursus 2 skal man have gennemført kursus 1 og have opnået rutine i sikringsteknik og pensum i forbindelse med toprebsklatring. Det anbefales at kursister kan klatre mindst 5b på topreb før de tager kursus 2. Det forventes at kursisterne før undervisningsgang har læst klatreforbundets kursusstandard for kursus 2, og orienteret sig i klatreforbundets sikkerhedshåndbog inden kurset.

Tilmelding til kursus 2 foregår to og to, når I føler, I er klar. Kurset fås ved at kontakte en af klubbens instruktør 2 eller 3´ere (som udgangspunkt den instruktør, der gav en af jer kursus 1). Sikringskursus 2 forløber typisk over 3 aftener og afsluttes med en eksamen med en anden instruktør. Undervisningen foretages af klubbens instruktører, som er eksamineret efter Dansk Klatreforbunds norm.


Kursets overordnede indhold

  • Sikkerhed i forbindelse med føring af rute (både for sikringsmand og klatrer)
  • Faldteknik
  • Teori om faldfaktor/fangryk
  • Udstyrslære


Ønsker du at tage sikringskursus 2, skal du kontakte den instruktør der gav dig sikringskursus 1. Hvis denne ikke er til at få fat i, kan du skrive til chefinstruktøren (chefinstruktoer@aarhusklatreklub.dk.


Har du spørgsmål mht. kursets indhold eller sikringsteknik, er du altid velkommen til at kontakte chefinstruktøren (chefinstruktoer@aarhusklatreklub.dk).

 

Dette udvidet sikringskursus 2 er til dig, der har taget K2 for mere end et halvt år siden, og føler at du efterhånden har god rutine i både at sikre og føre lead.

På kurset vil du blandt andet blive rettet på eventuelle dårlige vaner du kan have fået siden du tog K2, samt blive introduceret til faldtræning med progression i trygge rammer, og sikring af atypiske situationer.

TILMELDING

Aktuelle tilbudte kurser:


Tilmeldinger (for underviseren)

På sikringskursus 3 lærer du at etablere en standplads, at sikre fra din standplads på væggen og at abseile ned ved egen hjælp. Kurset er især praktisk, hvis du har planer om at skulle klatre på sportsruter udendørs, hvor du typisk har brug for at vide, hvordan du får alt dit udstyr med ned igen. Før du kan tage kursus 3, skal du have gennemgørt kursus 2 og have rutine i føring af ruter. 
Det forventes, at kursisterne før kurset har læst klatreforbundets standarder  både kursus 1 og kursus 2 samt for specialkurser

Tilmelding til kursus 3 foregår to og to. I får kursus 3 ved at kontakte en af klubbens instruktør 3´ere. Sikringskursus 3 forløber typisk over ca. 2 aftener. Undervisningen foretages af klubbens instruktører som er eksamineret efter Dansk Klatreforbunds norm.


Kursets overordnede indhold

  • Føring af rute til top, etablering af anker, sikring af anden-mand og abseil fra anker.
  • Backup vha. prusik
  • Frigørelse af fastlåst prusik
  • Repetering af faldfaktor/fangryk teori

Har du spørgsmål mht. kursets indhold eller sikringsteknik, er du altid velkommen til at kontakte en af klubbens instruktører.

 

Kurset i traditionel klippeklatring omhandler klatring på klipper ved brug af eget udstyr (kiler med mere), og det afholdes på kullen i Dansk Bjergklubs hytte.

Kurset varer mellem 2 og 4 dage, og forudsætter sikringskursus 3.

OBS: På dette kursus er der brugerbetaling, der ikke refunderes af klubben. Kursus udgifter kan foventes at være cirka 2.000 kr. (inkl. transport).


Kursets overordnede indhold

  • Opsætning af topreb og styresikringer til toprebsklatring af traditionelt sikrede klipperuter. 
  • Føring af traditionelt sikrede klipperuter af een reblængde.

For yderligere information kan du læse klatreforbundets normer og kontakte dem direkte her: https://www.klatreforbund.dk