Interview med Rasmus Holm

Rasmus Holm, 17 år - Medlem af Århus Klatreklub siden august 2014

Jeg var nysgerrig på at finde ud af, hvad det er Rasmus gør, som har bragt ham så hurtigt til tops i klatresporten, og jeg tænker, jeg ikke er den eneste – her kommer derfor et interview med en af ÅKs unge talenter.

Rasmus er forholdsvis ny i klatresporten – han prøvede det første gang som valgfag på efterskolen, og her spottede en af hans lærere Rasmus’ talent. Læreren, Thor, viste ham Århus Klatreklub, og dette blev starten på Rasmus' hastige indtræden som elite-konkurrenceklatrer.

”Da jeg startede i Århus klatrede jeg 6a+/6b - måske hvis jeg brugte lang tid 6b+ og så på 9 måneder gik jeg til at kunne klatre 8a”

Rasmus er en målfast og ambitiøs ung mand, og han bruger meget tid og energi på klatresporten. Han træner omkring tre dage i træk, holder så en dags pause og træner så to dage i streg igen. Rasmus yder maksimalt for at dygtiggøre sig:

”Jeg sætter mig tit nogle mål, f.eks inden jul skal jeg kunne den og den grad eller udføre forskellige styrketræningsprogrammer, så på den måde presser jeg mig selv hele tiden”.

Til daglig er Rasmus i lære som tømrer, og når han har fri og skal ud i klatreklubben, er han ofte træt. Men i sit hjem har Rasmus bygget sin egen klatrevæg med loft – så turen ud til klatreklubben bliver ikke en undskyldning for manglende træning. Rasmus’ værelse ses på billedet herunder.

wall

ÅK’s loft er i Rasmus’ øjne et af klubbens vigtigste kvaliteter, han har ikke set lignende i andre klubber, og han betragter det som ultimativ træning. Jeg spurgte ham, om han havde nogen, der var en særlig inspirationskilde for ham, til det svarede Rasmus:

”Altså Mads Duus, han træner mig jo – og så klatrer jeg meget med boulder fyrene, de er jo gode... i starten hev jeg mig meget op i armene – mine fødder sad ude til højre og venstre. Men så kom det bare langsomt...Nogle gange ser jeg You-tube klatrevideoer - så kan der være noget, hvor jeg tænker: Ok det er sygt det der, det skal jeg lære.”

 

Konkurrencerne

Rasmus deltager i mange konkurrencer - både boulder og lead (rebklatring) og ender ofte på vinderpladserne – senest til Bloc Comp, hvor han fik en flot tredjeplads.

”Den her måned har jeg været til konkurrencer næsten hver weekend. Først Bloc Comp, så Landsholdssamling efterfulgt af B&W Cup, Junior Bloc Comp – så er der Nordisk Mesterskab i Lead. Senere er der senior DM og junior DM i Lead–  ja, der er alt muligt...Det er noget tid siden, jeg har klatret Lead. Boulder konkurrencer er meget sjove - hvis det ikke virker første gang, så kan man prøve igen og igen, mens man jo kun har ét go i Lead. Publikum sidder også rimelig langt væk i Lead. Boulder er jo mere intimt, altså fordi publikum er tættere på.”

C:\Users\Liva\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\ras2.jpg

Jeg undrede mig over, om ikke det nogle gange var forstyrrende, at folk råbte og kom med tilråb under konkurrencerne, men Rasmus grinede og trak på skuldrene:

”Man kan ikke stoppe det, det er en del af det - ofte så lukker jeg faktisk af, så hører jeg ikke, at de råber, jeg lægger ikke mærke til, at de er der. Men det kan også være det som hjælper jo – at man lige yder lidt mere... Jeg var jo til Boulder NM i Ribe (Nordisk Mesterskab red.) – det var min første rigtige boulderkonkurrence. Jeg gik i finalen på en femteplads – da man så kom ind, var der bare sygt mange mennesker – live stream på YouTube mens man skulle klatre de der vildt hårde problemer - der var jeg rimelig nervøs. Men man får lidt et kick af det. ”

Rasmus havde meget mere at fortælle, men tiden løber, når man snakker om noget sjovt og spændende, men er man mere nysgerrig på Rasmus, eliteklatring eller konkurrencer, så er jeg ikke i tvivl om, at han gladeligt fortæller om sine oplevelser og erfaringer.

 

Liva Westergaard - Sponsor og kommunikationsudvalget